Diskuse

Vlastenectví

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SP

Skeptik Pavel

23. 6. 2011 0:59
a ještě dovětek

až bude někdo v souvislosti s životem české společnosti psát něco o poměrech v české kotlině, tak ať si uvědomí, že popisuje poměry v sousedních Čechách. Z geografie je známým faktem, že tímto termínem se popisují Čechy, chce-li psát o poměrech na celostátní úrovni, nechť laskavě připojí i moravské úvaly nebo se termínu česká kotlina raději zdrží. Obdobně jako generalizovaná řčení založená na ....u nás v Čechách. :-)

0 0
možnosti
SP

Skeptik Pavel

23. 6. 2011 0:43
Vlastenectví

Lapidárně řečeno, až bude obnovena samospráva Moravy  tak, jak fungují spolkové země v Německu, až konečně české elity pochopí, že moravanství je vedle češtví stejně legitimní, až pochopí, že  jimi již 150 let omílaná teze, že samospráva Moravy ohrožuje koncept politického českého národa, je fatálním omylem, teprve pak přestane tohle hašteření a česká společnost bude schopna se posunout dál. Je to tedy na vás. Do té doby se budeme potácet a společnost upadat. Jen zdánlivě to totiž nesouvisí s celkovými poměry u nás. Je až obdivuhodná ona čecháčkovská zarytost si nepřiznat omyl a neustále švejkováním a rádoby vtipkováním svoje omyly a chyby maskovat a zlehčovat. Jára Cimrman je oním produktem.  Ono je to milé, češi si umí dělat legraci sami ze sebe. Když ovšem do této české idylky vstoupí moravák  a naznačí, že se k tomuto dvorku až tak nehlásí, je zle a začne kolotoč arogance a uštěpačnosti a tu se vyjeví v plné kráse i ten český nacionalismus. Tož tak.  :o)

0 0
možnosti
F

film007

16. 6. 2011 10:35
Vlastenectví a vlastenčení

Již Masaryk rozlišoval mezi vlastenectvím a vlastenčením. U mnohých současných, zvláště kolem Brna, podobné názory považuji za vlastenčení. Naopak vlastenci se chovají a vyjadřují jinak. Především činy. Sedm parašutistů: jeden byl Slovák, tři byli z moravského Slovácka, a tři z Moravy. Jejich poslední slova? " Jsme Češi, my se nikdy nevzdáme. Slišíte? Nikdy!" Tito hrdinové byli opravdovými vlastenci!

0 0
možnosti
V

vit.hassan@seznam.cz

15. 6. 2011 20:33
Jasné, stručné, výstižné - karma

Dobrý večer

Jasné, stručné a výstižné! Dávám karmu a zařazuji si tento článek mezi své oblíbené.R^

ps.toho křičícího davu pode mnou si nevšímejte, bude se jednat z valné většiny o frustrované jedince, kteří si chtějí užít svou minutu "slávy" na internetu...

S pozdravem.                                                Vít Hassan

http://hassan.blog.idnes.cz/

0 0
možnosti
SJ

FalconFBG

15. 6. 2011 21:38
Re: Jasné, stručné, výstižné - karma

Dobrý večer, děkuji za zhodnocení. Komentáře uživatele Morava69, snad ani za žádnou reakci nestojí. :):-)

0 0
možnosti
JJ

Morava69

15. 6. 2011 20:28
Jsem taky vlastenec ...

... ale moravský, tudíž nejsem Čechem ale Moravanem. Žiju v historické zemi Moravskoslezské, potažmo v markrabstvím moravském a vše české je mi cizí (týkající se země sousední), tak jak to bylo za 1. Republiky. Proto prosím, nenuťte mi Vaše češství !

0 0
možnosti