Obama bojuje za zrovnoprávnění gayů v armádě, i za své preference

Barack Obama je v těžké pozici. Senát zablokoval možnost oficiálního vstupu homosexuálů do řad americké armády, ti tak musí svou orientaci nadále tajit. Obama tento víkend kritizoval republikánské kandidáty na prezidenta za to, že mlčky přihlíželi vypískání homosexuálního vojáka, který v diskusi položil svou otázku prostřednictvím videokazety.

Barack ObamaJanet Mayer / PR Photos

Obama už v loňském roce slíbil, že zruší zákaz vstupu homosexuálů do armády. Bohužel diskusi o tomto návrhu zákona zablokoval senát. Nejen republikánští senátoři, ale dokonce i někteří z řad Obamových demokratických stoupenců byli totiž jednoznačně a otevřeně proti. Nadále tak platí, že pokud se přijde na homosexualitu amerického vojáka, je z armády propuštěn.

Pro Obamu je téma homosexuality velmi palčivé a ožehavé. Oficiálně nevyjádřil podporu například sňatkům homosexuálů, k čemuž ho nabádá i jeden z jeho demokratických poradců, Doug Hattaway. Citlivým se toto téma stává i kvůli blížícím se prezidentským volbám. Jsou to právě především liberální a mladí voliči a zástupci menšin, které by mohl svou kompletní podporou zrovnoprávnění homosexuálů oslovit a získat na svou stranu. Navíc vzhledem k okolnostem bude Obama potřebovat každý hlas, pokud chce své prezidentské křeslo obhájit.

Během pěti měsíců totiž Obamova podpora mezi černými voliči klesla z 86% na pouhých 58%. Obama začal být kritizován nejen jednotlivci, ale i představiteli nejrůznějších černošských organizací, což mu přidělalo další vrásky na čele. Jedním z největších problémů černošské komunity je nejvyšší nezaměstnanost od roku 1980, která se vyšplhala na 17%. Zde se také střetávají Obamovy zájmy, protože věřící afro-američané obvykle podporu homosexuálům nevyjadřují.

Je možné, že černošští voliči, než aby odevzdali svůj hlas republikánovi, raději k volbám vůbec nepůjdou. Tato situace není pro Obamu příliš povzbudivá; nebude jednoduché zavděčit se co největšímu počtu voličů, což je pro něj pro vítězství v prezidentských volbách klíčové. Obzvlášť u voličů tmavé pleti to teď bude mít hodně těžké, protože většina z nich v něj před posledními volbami vkládala velké naděje, které se mu zatím nepodařilo naplnit.

Autor: Stanislav Jančík | středa 5.10.2011 21:22 | karma článku: 8,04 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Stanislav Jančík

Symbol Troy Davis

3.10.2011 v 17:25 | Karma: 9,30

Stanislav Jančík

Vlastenectví

15.6.2011 v 20:10 | Karma: 8,41

Stanislav Jančík

Návrat politických dinosaurů

18.10.2009 v 23:58 | Karma: 11,10
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2613x
Jsem student mezinárodních vztahů, produkční hudebního klubu, social media marketér, DJ, moderátor a člen politické strany TOP 09.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy