Stanislav Jančík

Váš hlas má větší váhu, než kdy dřív

22. 05. 2014 13:58:00
Jsem členem digitálního týmu Evropské lidové strany, složeného z 25 lidí pocházejících z 24 zemí EU. Naším úkolem je práce na digitální části kampaně ve volbách do Evropského parlamentu a komunikace a spolupráce s členskými stranami v našich zemích. Rád bych se s vámi touto cestou podělil o hlavní dojmy z právě probíhající předvolební kampaně.
Stanislav Jančík a Jean-Claude Juncker
Stanislav Jančík a Jean-Claude JunckerRok Tuš

Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi a mne stále zaráží, jak moc jsou v Česku tyto volby brány na lehkou váhu. Přitom právě eurovolby jsou pro nás zásadnější, než si myslíme. Je škoda, že česká média a z velké části i politické strany samotné nemluví v souvislosti s Evropskými volbami o podstatných věcech, ale řeší témata, která s Evropským parlamentem nemají co dočinění, a nebo témata zkrátka nepodstatná.

V Česku se mezi TOP tématy objevují evropské mýty a údajné tzv. „euronesmysly“, jako zakřivení okurek a banánů, nebo problematika „zákazu“ pomazánkového másla, či zabijaček na vesnicích. Mně samotnému se díky působení v Bruselu otevřely oči a uvědomil jsem si, v čem tkví skutečná důležitost a role Evropského parlamentu, resp. EU. Nechci polemizovat o tom, v čem je pro nás EU přínosná a v čem nám naopak měla uškodit. Chci upozornit na to, že důležitost každého hlasu v těchto volbách tkví v něčem úplně jiném. V něčem, o čem česká média i většina stran nemluví vlastně vůbec.

Poté, co vstoupila v platnost Lisabonská smlouva si lidé v Evropě kromě svých zástupců prakticky volí také šéfa Evropské komise, tj. nejmocnějšího muže Evropské unie. Předseda Komise totiž vzejde z výsledků eurovoleb. Evropská rada musí zohlednit výsledek voleb do Evropského parlamentu a následně navrhnout předsedu Evropské komise. Tím se stane kandidát té politické frakce, resp. nebo tj. europarlamentní skupiny, která má nejvíce europoslanců.

Nemusím vysvětlovat, že předseda Evropské komise je velice silná a vlivná osobnost, která se bude ve velké míře následujících pět let podílet na diskurzu Evropské unie. Nedívejme se tedy jen na sebe a na naše „národní“ témata a zájmy, které nám servírují média a kampaně většiny stran. Uvědomme si, že i přes posílení pravomocí Evropského parlamentu máme jedinečnou možnost ovlivnit to, kdo se stane šéfem Evropské komise. Zajímejte se proto také o tyto kandidáty.

Kandidátem Evropské lidové strany, do které v České republice patří TOP 09 a KDU-ČSL je Jean-Claude Juncker. Během téměř 20 let působil jako předseda vlády Lucemburska (1995 až 2013). Od roku 2005 až do roku 2013 byl také předsedou Euroskupiny ministrů financí z eurozóny a výrazně se přičinil bezpečnému vyvedení Evropy ven z finanční krize.

Co se týče národní úrovně, jsem toho názoru, že kandidátka TOP 09 pro eurovolby je sestavena ze skutečně výrazných osobností s velkými odbornými zkušenostmi. Luděk Niedermayer se nenechal zahanbit a jako jeden z mála lídrů dokázal, že má skutečné znalosti o fungování Evropského parlamentu, potažmo EU. Dokázal to stejně tak, jako kandidáti na dalších místech. Luděk Niedermayer jako přední český ekonom má opravdu realistický a zdravý pohled na fungování ekonomik v celé EU a je si vědom všech rizik i nutností. Místo prázdných a všeobecných frází nabízí skutečná řešení a reálné představy. Škoda, že je v takto důležitých volbách skutečně ojedinělým příkladem.

O to důležitější je volit s rozumem. Jsem Evropan a volím TOP 09 jako eurorealistickou stranu s konzistentními postoji k EU, která má jako člen nejsilnější evropské frakce skutečnou šanci prosadit věci důležité nejen pro Českou republiku, ale pro celou EU. Svým hlasem TOP 09 zároveň podporuji J.-C. Junckera jako kandidáta na post předsedy Evropské komise. Je mi ctí podílet se na jeho kampani.

A vás prosím, nekašlete na Evropu a běžte k volbám. Váš hlas má větší váhu, než kdy dřív.

(autor je členem TOP 09)

Pokud se chcete dozvědět něco o prioritách J.-C. Junckera a o skutečně důležitých věcech pro Českou republiku, navštivte tuto stránku: http://juncker.epp.eu/node/195.

Autor: Stanislav Jančík | karma: 6.83 | přečteno: 350 ×
Poslední články autora