Postřehy z 1. kola prezidentské volby

Volební výsledek Pavla Fischera, či Marka Hilšera. (Ne)vítězství Miloše Zemana. O překvapivé a zásadní události i momenty nebyla v prvním kole letošní prezidentské volby nouze. Vybral jsem pro vás pár nejzajímavějších.

1) Miloš Zeman sice získal s 38% v 1. kole lepší výsledek, než v roce 2013, kdy měl 24%. Jenže tenkrát se o přízeň dělil s protikandidáty, kteří mohli být pro stejně smýšlející voliče alternativou. Letos byl Zeman jediným představitelem svého názorového proudu (Hanniga s necelými 30 000 hlasy nepočítám). Komu je tedy sympatická Zemanova politika, volil jeho, nemohl volit třeba zástupce ANO, SPD nebo KSČM. Zeman tedy již v 1. kole mohl dosáhnout téměř na své maximum.Jiří Drahoš má naopak šanci oslovit až 1,7 milionu voličů, jejichž hlasy se rozpustily mezi Fischera, Horáčka, Hilšera a Topolánka. Ti všichni mu dali svou podporu a doporučili svým voličům, aby mu dali hlas. Zeman tímto způsobem nemá, odkud brát. Rozhodne tedy pravděpodobně především volební účast a chování 39% nevoličů z prvního kola. Drahoš má ovšem velmi dobré vyhlídky.

 

2) Za velmi příjemné překvapení považuji úspěch Pavla Fischera, který odstartoval kampaň velmi pozdě, přesto se umístil s 10,23% na 3. místě. Získal 526 000 hlasů. Stejně jako Hilšer i Horáček tak získal víc hlasů, než ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a TOP 09 v říjnových volbách do poslanecké sněmovny.Marek Hilšer pak s 454 000 hlasy získal jen o 16 000 hlasů méně, než Michal Horáček, který do své kampaně investoval desítky milionů, zatímco Hilšerovy prostředky byly naprosto minimální. Nutno podotknout, že oba si své kampaně dle svých možností poctivě oddřeli. Hilšer i Horáček zároveň získali o víc, než 200 000 hlasů více, než velmi známý a výrazný expremiér Topolánek.

 

3) Fascinující je pro mne právě příběh Marka Hilšera. Jednačtyřicetiletý lékař působil v celé kampani jako malé zjevení.Tento člověk dokázal s minimálním rozpočtem a prostředky oslovit mnoho voličů napříč celým spektrem včetně mne. Mladé, důchodce, obyvatele velkých měst i vesnic. Příběh člověka, který působí opravdu autenticky, upřímně a dokázal voličům dát naději, přesvědčit je, že srdce na hrad prostě patří, tento příběh bude mít jistě zajímavé pokračování. Jsem zvědav, kam Hilšerovy další kroky povedou, protože je vidět, že po liberální politice je stále velká poptávka.

 

4) Za skvělé gesto považuji způsob, jakým především Horáček, Hilšer, ale i Fischer s Topolánkem vyjádřili podporu Jiřímu Drahošovi. Především Horáček a Hilšer se ukázali jako praví gentlemani a dokázali lidem, že politiku lze dělat slušně, čestně, bez zbytečných invektiv, lží a podrazů proti soupeřům. Při osobní návštěvě Drahošovi nabídli plnou podporu v kampani před 2. kolem vč. billboardových ploch a svých poradců. Třešničkou na dortu pak pro mne bylo předání symbolického srdce, které dal Hilšer Drahošovi s prosbou, ať jej na hrad donese za něj.

 

 

5) Pevně doufám, že pánové Fischer, Horáček i Hilšer dodrží slovo a nestáhnou se do ústraní. Lidé, jako jsou oni jsou v české politice opravdu potřební. Je velmi pravděpodobné, že silně věřící a konzervativní Fischer bude chtít ze svého úspěchu těžit maximum a svou budoucnost spojí s KDU-ČSL, která by mu za takové rozhodnutí po posledním volebním výsledku jistě ležela u nohou. Jak to dopadne s Horáčkem a Hilšerem, to ukáže čas.

 

6) Na Hradě bijí na poplach. Mašinerie proruských dezinformačních webů jako Aeronet, Sputnik nebo Parlamentní listy se začíná rozjíždět na plné obrátky. Záplavu fake news a shitstorm v diskuzích na téma Drahoš čekejte za 3, 2, 1...

Autor: Stanislav Jančík | neděle 14.1.2018 18:09 | karma článku: 22,96 | přečteno: 1125x
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2613x
Jsem student mezinárodních vztahů, produkční hudebního klubu, social media marketér, DJ, moderátor a člen politické strany TOP 09.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy